Site icon EnkelExcel.dk

Sådan bruger du LOPSLAG

lopslag-vlookup

LOPSLAG, også kaldet VLOOKUP, er en af Excels mest kendte opslagsfunktioner. Lær at bruge funktionen på under 5 minutter!

Her kan du læse en sammenligning mellem opslagsfunktionerne LOPSLAG/VLOOKUP og INDEX MATCH.

LOPSLAG kan benyttes til, f. eks. at hente informationer fra ét ark og over til et andet, på et splitsekund.

-> Klik her for at downloade en GRATIS skabelon til LOPSLAG / VLOOKUP <-

Se videoen nedenunder, for at lære LOPSLAG/VLOOKUP.

I den digitale Excel håndbog, som har over 200 sider med tips og tricks i Excel, kan du nemt få hjælp til at bruge LOPSLAG når du skal bruge det. Du kan nu få den digitale håndbog for kun 149,-.

Hvad kan vi så bruge denne funktion til?

Typisk benytter man opslagsfunktioner, når man vil hente information fra en anden kilde, som ikke findes i det datasæt man sidder i. Et eksempel kunne være, at du sidder med en oversigt over hvor meget der er blevet solgt af nogle varer. Du har antal stk solgt, og måske omsætningen, men for at analysere på hvor meget du har tjent, så har du brug for at koble dine salgstal med indkøbspriserne på de enkelte varer. Disse priser har du måske i et andet ark fra din leverandør.

Hvis du har dine produktnumre i begge datasæt, kan du matche disse produktnumrene op mod hinanden, og slå de enkelte varelinjer op, og returnere deres indkøbspriser ind i dit datasæt, som indeholder salgstallene.

Et alternativ til LOPSLAG er at bruge to funktioner sammen, nemlig INDEX MATCH (INDEKS og SAMMENLIGN). Det er en lidt bedre måde, synes jeg personlig, da den er lidt mere fleksibel end LOPSLAG. Udfordringen med LOPSLAG er, at din opslagsværdi skal stå til venstre for den værdi du vil returnere tilbage igen. Dette gør den lidt tung at arbejde med, i modsætning til INDEX MATCH, hvor det ikke betyder noget i hvilken rækkefølge dine kolonner står.

LOPSLAG #i/t

Hvis du får fejlbeskeden “#i/t” kan det være resultatet af flere ting.

  1. Værdien du leder efter, findes ikke. Beskeden står for “ikke tilgængelig”. På engelsk vil der stå #n/a for “not available”.
  2. Dine tal står formateret som tekst. Excel kan ikke blande tekst og tal, så du skal sørge for, at dine tal faktisk er formateret som tal, når du laver dit opslag. Hvis du har en lille grøn trekant oppe i venstre hjørne i dine celler, så kan du vælge at klikke på den gule knap og formatere cellen som tal.

LOPSLAG på tværs af ark

Du kan sagtens lave LOPSLAG på tværs af ark. Det er vigtigt, at du låser din tabelmatrix med F4 – således, at hvis du kopierer/trækker din funktion nedad dine rækker, så er din reference låst til det samme område. Alternativt skal du formatere dine områder som tabeller (Ctrl + T) og så er du udenom den problematik. Uanset om du arbejder på tværs af ark eller ej, er det altid en god idé at sørge for, at du får låst din reference i din tabelmatrix.

LOPSLAG på engelsk

LOPSLAG kaldes for VLOOKUP (vertical lookup) på engelsk. Funktionen er præcis den samme, og rækkefølgen på de forskellige elementer er også helt ens.

Hvis du har et spørgsmål til LOPSLAG, er du velkommen til at skrive en kommentar, eller sende mig en email på lorentz@enkelexcel.dk.

Exit mobile version